Webprogramozás mindenkinek

Kód Akadémia

SSL tanúsítvány – röviden

2017. december 05. - GeorgeL

ssl_browser-1.png

 

Mit jelent az SSL tanusítvány?

Angolul, az SSL rövidítés jelentése Secured Sockets Layer. Röviden, az SSL egy olyan tanusívány, ami arra szólgál, hogy az információt tároló kiszolgáló-server és a honlapot látogató felhasználó böngészóje közötti kapcsolatot titkosítsa így illetéktelenek nem tudnak ebbe belelátn. Meglétét egy weblapra kívülről ránézve úgy látod, hogy Amennyiben egy weboldal SSL tanúsítvánnyal rendelkezik a linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában.

 
capture.PNG
Ez a titkosított kapcsolat lehetőséget ad a személyes adatokhoz való biztonságos hozzáféréshez anélkül, hogy ez harmadik személy tudomására jusson. Az SSL technológiát honlapok milliói alkalmazzák, ezzel biztosítva vásárlóik pénzügyi tranzakcióinak védelmét. Fontos tulajdonsága a tanúsítványnak, hogy – mivel a tanúsítvány magánkulcsa csak a szerveren, egy példányban található meg -, a felhasználó számára egyértelműen azonosítja az adott szervert, így a felhasználó biztos lehet abban, hogy nem térítették el az adatforgalmát más szerver felé.
ssl2-1.jpg

De mi van akkor ha az én oldalamon nincs semmilyen pénzügyi szolgáltatás, nem kérem el a látogatók adatait? Szükségem van ebben az esetben az SSL tanúsítványra? Nos, a válasz igen. Na nem kell mindjárt rohannod de ha hosszútávon gondolkozol mindenképpen szükséged van rá. Ugyan is a  Google kijelentette 2016-ban, hogy fokozatosan bevezetik, hogy a https-es oldalakat előnyben részesítik a keresőben! Ez pedig azt jelenti üzleti szempontból, hogy az oldalad ha nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal SEO szempontjából hátrányba kerül a keresőkben. Mondjuk oldald csak a kereső 3-4 oldalán jelenik meg. Odáig pedig csak kevesen lapoznak el. Azért ne ijedj meg! Ez nem megyik napról a másikra fog bekövetkezni! De, tudnod kell róla és jobb ha előbb teszed meg a szükséges lépéseket mint később.

A legtöbb tárhelyszolgáltató manapság már kínálja ezt a szolgáltatást. Vannak ingyenes de vannak fizetős változatai is. 

A legszélesebb körben (tárhelytől függetlenül) elérhető ingyenes SSL szolgáltatás a Let’s Encrypt. A többek közt a Mozilla, a Chrome, a Facebook és az Electronic Frontier Foundation által finanszírozott ingyenes szolgáltatás már 2015 decembere óta létezik. Az egyetlen kikötés, hogy a Let’s Encrypt segítségével beszerzett Domain Validation (DV) tanúsítványokat 90 naponta meg kell újítani, azonban ez akár teljesen automatizáltan is elvégeztethető a szolgáltatás linuxos kliensprogramjával. (forrás: PC World)

Az SSL tanusítvány előnyei

  • Biztos és titkosított kapcsolatot biztosít.

  • Védi a személyes adatokat az esetleges támadás ellen. Egy ilyen támadást akkor indíthatnak például, amikor az Ön weboldala hitelkártya-sorszámokat tartalmaz.

 

Happy coding!

A bejegyzés trackback címe:

https://kod-akademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3813428543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása