Webprogramozás mindenkinek

Kód Akadémia

Hogy készíts sitemap.xml-t a Wordpress weboldaladhoz - Webhelytékép egyszerűen

2017. november 17. - GeorgeL

xml-sitemap_jpg.jpg

 

A jól megtervezett és kivitelezett SEO (Search Engine Optimization) stratégiák megvalósítása az egyik legfontosabb minden weboldal működéséhez. Ennek a stratégiának szerves részét képezi az weboldal oldalainak indexelése. Az indexelés során a weboldal tartalma láthatóvá és kereshetővé válik a különböző kereső motorokban, Google, Bing, Yahoo, stb.

A weboldal indexelésének lehetővé tételét, megkönnyítését a sitemap.xml file segíti.

 

Mi az a sitemap.xml?

 

A sitemap az weboldal felépítésének, struktúrájának leírása. Gyakorlatilag, mint a neve is mutatja egy térképet jelent a weboldal szerkezetéről ami a keresőrobotok számára előnyös, ez alapján ugyanis könnyedén összeállíthatják az indexelendő oldalak listáját.

A sitemap használata nem jelent garanciát a jelzett oldalak indexelésére. Előnye abban rejlik, hogy megkönnyíti a botok és spiderek munkáját és hatékonyabbá teszi a weboldal indexelést.

 

Hogy generálj sitemap.xml-t

 

A sitemap.xml-t manuálisan is lehetséges létrehozni, csak egy kis XML ismeretre van szüksége hozzá. Azonban ez elég időigényes folyamat abban az esetben ha a website-nak sok sok oldala van. Ehelyett sokkal egyszerűbb az online generátorok, letölthető szoftverek vagy WordPress bővítmények használata a sitemap.xml (webhelytérkép) elkészítéséhez.

 

Online sitemap generátorok

Az xml-sitemaps.com egy ingyenes szolgáltatás ahol a következőkre van lehetőséged:

 

  • XML webhelytérkép generálása (sitemap.xml), amelyet regisztrálni tudsz a különböző keresőmotorokba, mint például a Yahoo, a Google és a Bing;
  • Szöveges, txt formátumú, webhelytérképet, amely tartalmazza a website oldalainak URL-címeit;
  • HTML webhelytérképet, amelyet beilleszthetsz az oldalad forrás kódjába és segítségével látogatóid megtekinthetik a weboldalad teljes struktúráját

 

A xmlsitemapgenerator.org szintén egy ingyenes online sitemap generátor amely lehetőséget ad többek között a következőkre:

  • RSS, HTML and Google XML sitemaps generálás
  • Webhelytérképet generálása 2000 weboldalig
  • A keresőmotorok informálása az oldalak módosításáról és frissítéséről

 

Wordpress plugin segítségével

Az alábbiak a legjobb pluginok, amelyek sitemap.xml (webhelytérképek) létrehozására használhatók WordPress-hez:

  • A Google XML Sitemap Generator az egyik legjobb az elérhető pluginok közül. Ingyenesen letölthető és használható. Lehetővé teszi a Google XML, HTML és RSS sitemaps létrehozását. Listázza az összes hozzászólást, címkéket, kategóriákat, oldalakat, archívumokat és szerzőket valamint támogatja az egyéni bejegyzéseket és a taxonómiát. Belehet állítani, hogy automatikusan értesítse a keresőmotorokat a változtatásokról, frissítésekről. Ezt a generátort fogjuk használni a példánkban
  • További népszerű és könnyen használható sitemap generátor pluginek a Yoast SEO, SEO XML Sitemap, Simple WP Sitemaps

 

Lássuk mi a teendő a Google XML Sitemap Generator bővítmény használatához.

 

Telepítés

Jelentkezz be a weboldalad adminisztrációs felületére. A baloldali menüben keresd meg a Plugins -> Add new illetve ha magyar nyelvű akkor Bővítmények ->  Új hozzáadása.

wp-new-plugin_1.png

 

A keresőbe írd be Google XML Sitemap Generator és kattints az Install majd a sikeres telepítés után az Activate gombra.

 

Beállítás

Kattints a WordPress irányítópultján (adminisztrációs felületén) található Plugins - Bővítmények gombra, majd keresd meg az előbb telepített bővítményt (Google XML Sitemap Generator) és kattints a Settings - Beállítások-ra.

wp-plugin-google-xml-settings-1.jpg

 

A General settings alatt állítható be

  • A weboldalon történt változások, frissítések automatikus küldése a keresőmotoroknak
  • A legfrissebb oldalak, bejegyzések automatikus hozzáadása a RSS hírcsatornához
  • A sitemap linkjeinek a robot.txt-be való beillesztése
  • Statisztikai adatok továbbítása a fejlesztőknek
  • És egy kis szívesség a plugin alkotóinak (egy apró bejegyzést illeszt a footer-be).

 

Nyugodtan hagyhatsz minden opciót bekapcsolva. Ha bekapcsolva hagyod az utolsó két opciót, természetesen egyáltalán nem változtatja meg sem a web oldalad kinézetét sem a működését! Ám amennyiben mégsem szeretnél statisztikai adatokat küldeni vagy megengedni, hogy a forráskódodba írjanak nyugodtan kapcsold ki az utolsó két opciót. Nem foglya befolyásolni a plugin működését.

wp-google-xml-1.jpg

 

A Sitemap default panel beállítási lehetőségei

  • Exclude - A sitemap tartalmazza e az adott oldalakat, bejegyzéseket Exclude - Include
  • Relative priority - fontossági sorrend beállítása
  • Update frequency - milyen gyakorisággal frissítse a sitemap-ot automatikusan

wp-google-xml-settings-2-1.jpg

 

A képernyő jobb oldalán található Sitemap Related URLs panelen láthatod és ellenőrizheted a létrehozott fájlokat. Úgy mint,  XML Sitemap, RSS Sitemap, New Pages, RSS Robots.txt. Ne felejtsd elmenteni a változtatásokat az oldal alján a Save changes gombbal, miután elkészültél a beállításokkal.

w-google-xml-setting-3-1.jpg

 

Összegzés

 

A sitemap (webhelytérkép) generálásának előnyei vitathatatlanok. Az automatizálás pedig jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot. Az egyik legfontosabb előny az, hogy segítünk a keresőmotoroknak könnyen indexelni az oldalakat, ami magasabb rangsorolásához vezet vagyis a weboldalad előrébb kerül a keresők találati listáján.

 

Happy coding!
GeorgeL - Kód Akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://kod-akademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3313294553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása